Pădurea de castani comestibili de la Rogna, considerată o raritate în România, se numără printre atracțiile mai puțin cunoscute din Sălaj. Poate puțini știu că în județul Sălaj se află o rezervație naturală de tip forestier, considerată o raritate în România.
Este vorba despre Pădurea „La Castani”, care se remarcă datorită abundenței de castan comestibil (Castanea sativa) arbore care prezintă important rol economic și decorativ prin frunzişul cu aspect exotic şi florile albe, de forma spicelor. După cum au explicat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Sălaj, rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 7,80 hectare și se află localitatea Rogna în comuna Ileanda. Castanii au fost aduşi aici în timpul împărătesei Maria Tereza și s-au regenerat natural, în proporţie de 80 la sută, datorită condiţiilor de mediu favorabile. Rezervația naturală este acoperită în cea mai mare parte cu arboret de castan comestibil (Castanea sativa). Reprezentanții APM Sălaj spun că arborele, respectiv castanul comestibil, se află în asociere cu specii de: fag – Fagus sylvatica, gorun – Quercus petraea, carpen – Carpinus betulus, mesteacăn – Betula pendula, paltin – Acer pseudoplatanus, cireș – Prunus avium.
„Pădurea <<La Castani>> a fost declarată arie protejată de interes național și reprezintă o zonă de protecție pentru specia arboricolă de castan comestibil, cunoscut sub denumirile populare de: aghistin, găstan, gastan etc.”, au precizat reprezentanții APM Sălaj.
In anii l978/79 am fost intr-o livada cu castani comestibili situata in comuna Pericei,respectiv pe drumul comunal ce lega satul Pericei de Badacini prin satul Sici..Oare nu mai exista?
Plantații cu castan comestibil exista în multe locuri din țară! Nu e chiar așa „unica” zona asta! Dar ea e unica….in Sălaj😏!
Mai sunt în pădure câțiva castani plantați în perioada comunistă, ceilalți din perioada Imperiului Dual, s-au uscat.